Airbnb: ken de regels!

866
Airbnb E&L Notarissen
⏰ Leestijd: 2 minuten

Stel: je bezit een prachtig appartement in Breda -laten we eerlijk zijn- een van de leukste en mooiste steden van het land. Niet te ver van het centrum, bezienswaardigheden om de hoek, goed bereikbaar. Zelf ben je regelmatig op citytrip/bij je partner/in je vakantiehuis/op zakenreis. Ofwel: niet thuis. Je begint te denken dat het wel eens interessant kan zijn om dat appartement per nacht te verhuren. Dat is makkelijk te regelen, via Airbnb. Toch?

Ja en nee. Natuurlijk is het eenvoudig om je appartement via de site te verhuren. Maar wat vinden jouw buren van elke nacht andere buren? Van vroeg in de ochtend rolkoffertjes over de gang? Heb je dat netjes met hen overlegd? En als ze klagen, staan ze dan in hun recht?

‘Ja, vaak wel’, vertelt Guus Goerée, notaris en -onder meer- gespecialiseerd in appartementensplitsingen. ‘Als appartementsrechteigenaar maak je namelijk deel uit van een Vereniging van Eigenaren en heb je je dus te houden aan een reglement van splitsing en vaak ook een huishoudelijk reglement. In deze reglementen staan regels aangaande het (kortstondig) verhuren van je appartement, waarbij het regelmatig zo is dat je mede-eigenaren toestemming moeten geven voor verhuur van het appartement. Soms is er zelfs een pensionverbod opgenomen!’

Daarnaast kan ook de gemeente regels maken die verhuur via (bijvoorbeeld) Airbnb aan banden legt.

In Breda is er nog geen beleid rondom Airbnb, omdat het aandeel voor overnachtingen nog niet groot is. Maar de verwachting is dat dit heel snel gaat groeien. Logisch, want het kan je veel opleveren. Zorg daarom dat je het als potentiële verhuurder zorgvuldig aanpakt. Kijk naar de regels, overleg met je buren. Mocht je voornemens zijn om via Airbnb je appartement te verhuren neem dan contact op met E&L Notarissen. Wij kunnen namelijk tegen een kleine vergoeding je reglement screenen zodat je zeker weet of het wel of niet mag. Dit kan je veel ellende besparen!