Een digitale kluis voor elke burger

542
Digitale kluis
⏰ Leestijd: < 1 minuut

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft positief gereageerd op de initiatiefnota ‘Online identiteit en regie op persoonsgegevens’, zo meldt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Wel zijn er belangrijke vragen gesteld door verschillende Tweede Kamerleden. Hoeveel gaat de implementatie van een digitale kluis voor iedere burger kosten? Wie voert de regie over persoonsgegevens van mensen die niet digitaalvaardig zijn? En ook heel belangrijk, hoe veilig is deze centrale plek met persoonsgegevens?

Waarom een digitale kluis?

De initiatiefnemers Kees Verhoeven (D66) en Jan Middendorp (VVD) pleiten voor een digitale kluis voor elke burger. Hierin kunnen Nederlanders zelf de regie op hun persoonsgegevens voeren. Alle overheidsinstanties zijn dan verplicht gegevens uit die ene kluis te gebruiken. Hiermee zou dan volgens Verhoeven en Middendorp ook een einde komen aan het gebruik van kopieën van de Basis Registratie Personen (BRP) en fraude die als gevolg daarvan kan worden gepleegd.

Staatssecretaris Raymond Knops heeft de initiatiefnota met interesse en waardering gelezen en herkent veel van de voornemens zoals die zijn vastgelegd in de Agenda Digitale Overheid. Hij ondersteunt de motie met daarin het verzoek dit verder te onderzoeken. We houden je op de hoogte van de voortgang.

Bron: KNB.