Familie en relaties

Toch is het belangrijk om je hoofd erbij te houden. Want mocht de roze wolk verdwijnen, dan is het prettig dat bepaalde zaken officieel vastliggen. Voor jezelf, je partner en eventuele kinderen.

Samenlevingscontract

Een samenlevingsovereenkomst bevat regels en afspraken over de manier waarop je met je partner samenwoont. Denk aan de financiële bijdrage aan elkaars levensonderhoud, de verdeling van huishoudelijke kosten en een lijst van gezamenlijke en persoonlijke bezittingen. Ga je samenwonen? Of woon je al een tijdje samen zónder samenlevingscontract? Laat er snel één opstellen. Het beschermt je nu en later.

Huwelijkse voorwaarden

Trouw je in gemeenschap van goederen? Dan deel je, vanaf het ja-woord, samen één vermogen. Bij huwelijkse voorwaarden bepaal je zelf óf en welke bezittingen/schulden je wilt delen. Dit kan een verstandige keuze zijn, bijvoorbeeld wanneer de ene partner een bedrijf heeft. Of meer vermogen heeft dan de ander. Beslis voor je trouwt. En ga op tijd naar E&L Notarissen om de voorwaarden te laten vastleggen.

Partnerschapsvoorwaarden

Bij geregistreerd partnerschap kiezen koppels voor gemeenschap van goederen of partnerschapsvoorwaarden. De totstandkoming van het partnerschap en de rechten en plichten jegens elkaar, zijn hetzelfde als bij een huwelijk. Een groot verschil is de band met de kinderen. Die ontstaat pas door erkenning of adoptie door de partner van de vader/moeder. Een tweede verschil is dat de ontbinding van het partnerschap buiten de rechter om loopt.

Echtscheiding

Uit elkaar gaan is zwaar. Onze echtscheidingsspecialiste, Carla de Witte-Willemse is een grote steun en toeverlaat tijdens dit proces. Begripvol adviseert zij over de omgang met de kinderen. Ze berekent de alimentatie. Ze regelt de verdeling van het huis en alle overige bezittingen. Ze helpt je met het aanpassen van de hypotheek. Tot slot worden alle afspraken zwart op wit gezet in een ouderschapsplan en/of echtscheidingsconvenant.

Schenkingen

Via een schenking zorg je ervoor dat je nabestaanden straks minder belasting over je nalatenschap (successierecht) hoeven te betalen. Door tijdens je leven geld of bezittingen aan je kinderen te schenken, verklein je je nalatenschap. Een schenking op papier is ook mogelijk. Jij schenkt een bedrag. Je kinderen lenen dit bedrag aan je terug en ontvangen belastingvrije rente. Interesse in een persoonlijk schenkingsplan? Bel ons.