Hellen de Bie beëdigd als toegevoegd notaris

2254
Hellen de Bie beëdigd als toegevoegd notaris
⏰ Leestijd: 2 minuten

Hellen de Bie keerde begin dit jaar terug bij E&L Notarissen. Direct na haar terugkeer begon zij aan de procedure om toegevoegd notaris te worden. Vrijdag 25 mei was het zover en werd Hellen officieel beëdigd als toegevoegd notaris door de Kamer voor het Notariaat bij de rechtbank in Den Bosch.

Wat is precies een toegevoegd notaris?

“Als toegevoegd notaris mag je zelf akten ondertekenen, dat is het grootste verschil met een kandidaat-notaris. Als kandidaat-notaris mag je namelijk alleen akten passeren als de notaris zelf afwezig is en zijn bevoegdheid aan jou overdraagt. Je kunt daardoor nooit als kandidaat tegelijkertijd met de notaris passeren. Als toegevoegd notaris kan dat wel. Het verschil met een notaris is dat die ondernemer is. Als toegevoegd notaris ben je in loondienst.”

Hellen de Bie toegevoegd notarisWat moet je doen om toegevoegd notaris te worden?

“Het is een best lange procedure die voornamelijk bestaat uit persoonstesten waarin eigenschappen als integriteit en onpartijdigheid worden getoetst. Uiteindelijk mag je jezelf toegevoegd notaris noemen zodra je bent aangewezen bij het Ministerieel Besluit en een eed hebt afgelegd. Hierin beloof je je aan de regels en plichten van het notarisambt te houden, zoals de geheimhoudingsplicht en verplichte onpartijdigheid. Na het afleggen van de eed is het officieel en mag je jezelf notaris noemen.”

Zijn je werkzaamheden erg veranderd nu je toegevoegd notaris bent?

“Niet in grote mate. Ik werd namelijk al bij behoorlijk veel dingen betrokken en omdat ik ook al vijftien jaar als kandidaat-notaris heb gewerkt deed ik al veel dingen zelf. Het enige verschil is dat ik nu iedere dag zelf akten mag passeren. Dit geeft me meer vrijheid. Waar ik eerst op sommige dagen in de week de hele dag besprekingen had zal ik nu daarnaast meer tijd besteden aan het ondertekenen van akten.”

Blijf je nog wel voor dezelfde sectie werken?

“Ja, ik blijf voornamelijk verantwoordelijk voor het persoon- en familierecht. Tevens passeer ik veel onroerend goed akten.”

Hellen de Bie toegevoegd notarisVind je dat ook het leukste?

“Ja, het is een bewuste keuze. Ik vind het erg leuk en afwisselend. Het ene moment ben je bezig met een huwelijk, het andere moment met een testament en je komt ook zoveel verschillende mensen tegen. Ik ben betrokken bij alle belangrijkste momenten in iemands leven. Dat is natuurlijk enorm bijzonder.”