In gesprek met kandidaat-notaris Carolien Sikkens

501
Carolien Sikkens kandidaat-notaris

Carolien Sikkens (28) werd deze maand beëdigd als waarnemingsbevoegde kandidaat-notaris. Voor haar is dit een onderdeel van een zes jaar durende stage, een universitaire opleiding en heel wat uurtjes studeren in de avond naast een fulltime baan bij E&L Notarissen.

Allereerst: gefeliciteerd! Was je blij toen je werd beëdigd?

Ja! Het is best een zwaar traject geweest, dus ik was heel blij toen ik waarnemingsbevoegd werd. Nu mag ik eindelijk de akten passeren van de dossiers waar ik aan werk.

Hoe word je kandidaat-notaris?

Je begint als student Nederlands recht. Ik heb in Groningen gestudeerd en koos er in mijn tweede jaar voor om de kant van het notariële recht op te gaan. Mij spreekt vooral de onpartijdigheid van het notarisschap aan. Rechter worden leek mij ook nog wel interessant, maar vooral de vakken bij notarieel recht als familierecht et cetera, maakten dat ik de notariële kant opging.

Was het erg zwaar?

Het was wel afzien in de tijd dat ik een keer in de twee weken naar Utrecht moest voor de opleiding, tweewekelijks grote opdrachten moest inleveren en ook nog fulltime bij E&L Notarissen werkte. Ik heb menig avondje thuis opdrachten gemaakt en gestudeerd. Daarom ben ik heel blij dat ik in drie jaar waarnemingsbevoegd ben geworden.

Hoe ben je bij E&L Notarissen terechtgekomen?

Na mijn studie solliciteerde ik bij E&L Notarissen omdat ik graag bij een modern en jong bedrijf wilde werken. Ik koos ook voor E&L Notarissen omdat het niet een heel klein bedrijf is. Dat leek mij interessant. Ik ben 28 jaar en hier heb ik collega’s die in dezelfde leeftijdsfase zitten. Dat is wel zo leuk. Zo ontkrachten we samen een beetje het imago van ‘stoffige’ notaris.

Wat is het leukste aan je werk?

Ik vind het contact met mensen fijn. Je ziet allerlei soorten mensen voorbijkomen en daar houd ik van. Ik ben geen ouderwetste formele notaris die afstand houdt, ik wil juist de moeilijke en ingewikkelde dingen zo uitleggen aan onze klanten dat ze goed begrijpen wat er staat. Notariële taal is erg ingewikkeld en formeel en ik vind het heel leuk om dat te ‘vertalen’. Ik houd erg van taal en lezen, dus ik kan op die manier veel van mezelf kwijt in mijn rol als kandidaat-notaris.

Op dit moment werk ik op de vastgoedafdeling bij E&L Notarissen en heb ik niet alleen te maken met particulieren, maar ook met bedrijven en aannemers. Dat is weer heel anders en ook erg leuk, vind ik. Daarnaast zal ik, nu ik waarnemingsbevoegd ben, zelf de akte kunnen passeren bij de aankoop van een huis. Voor veel mensen is dat een bijzonder moment in hun leven en echt een beetje een feestje. Aan mij dan de uitdaging om die sfeer ook te scheppen, want voor ons is het gesneden koek.

Hoe zie je je toekomst voor je?

Ik ambieer het zeker om notaris te worden. Het ondernemerschap zit wel in me dus we zullen zien wat de toekomst brengt!

Wat zijn voor jou de uitdagingen in je werk?

Ik denk het begrijpelijk maken van de notariële taal en de begeleiding van de mensen in de notariële trajecten. Het is leuk mensen mee te nemen in de notariële wereld en aan te geven wat er juridisch allemaal geregeld kan worden. Zo komen mensen bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning en komt het regelen van persoonlijke zaken ook aan de orde, zoals bijvoorbeeld een samenlevingscontract of testamenten. Veel mensen hebben hier dan in eerste instantie nog helemaal niet aan gedacht en dan is het fijn dat je mensen op de verschillende mogelijkheden kunt wijzen.

Sta je op feestjes nou altijd je vrienden van raad te voorzien als ze een huis willen kopen?

Ja, veel van mijn vrienden willen wel advies. Mijn vrienden zijn ook allemaal een beetje in dezelfde levensfase, dus is iedereen nu wel geïnteresseerd in wat ik doe en vragen advies als ze een huis willen kopen of hebben gekocht. Ze mogen het me altijd vragen, ik vind het leuk om te vertellen over wat ik doe en geef graag raad!