mr. Carolien Sikkens beëdigd als kandidaat-notaris

1011
Carolien Sikkens beëdigd kandidaat-notaris
Met trots kunnen wij mededelen dat mr. Carolien Sikkens door de rechter is beëdigd als kandidaat-notaris. Wat is eigenlijk het verschil tussen een notaris, een kandidaat-notaris en een toegevoegd notaris? Wij leggen het graag voor je uit.

Notaris, kandidaat-notaris en toegevoegd notaris

De (toegevoegd) notaris mag akten ondertekenen. De kandidaat-notaris doet dezelfde werkzaamheden als de notaris, maar heeft geen zelfstandige tekenbevoegdheid. De toegevoegd notaris en kandidaat-notaris zijn in dienst bij de notaris.

Kandidaat-notaris

Een kandidaat-notaris is niet per se een notaris in opleiding. Een kandidaat-notaris heeft net als de (toegevoegd) notaris de studie notarieel recht aan een Nederlandse universiteit afgerond. Op juridisch gebied staan zij dan ook gelijk. Na het afronden van de beroepsopleiding van 3 jaar wordt een kandidaat-notaris beëdigd bij de rechtbank en is vanaf dat moment waarnemingsbevoegd. Een waarnemingsbevoegde kandidaat-notaris mag akten passeren indien de notaris afwezig is. Een kandidaat-notaris kan vervolgens na nog eens 3 jaar in de praktijk werkzaam te zijn, notaris worden. Er zijn ook kandidaat-notarissen die ervoor kiezen om als kandidaat-notaris te blijven werken onder een notaris.

(Toegevoegd) notaris

De notaris is echter benoemd bij Koninklijk Besluit. Hij of zij runt een onderneming naast zijn juridische werkzaamheden. De toegevoegd notaris is aangewezen bij Ministerieel Besluit. Notaris en toegevoegd notaris hebben een eed afgelegd waarin zij beloven om zich aan alle regels van het notarisambt te houden. Hiermee zijn notaris en toegevoegd notaris bevoegd om notariële akten te passeren. Zoals gemeld mag een kandidaat-notaris alleen akten tekenen als de (toegevoegd) notaris afwezig is.