Nieuwe regels voor internationale erfenissen!

2358
⏰ Leestijd: 2 minuten

Op 17 augustus a.s. gaan er nieuwe regels in voor ‘internationale erfenissen’. Deze regels zijn afkomstig van de Europese erfrechtverordening. Er is sprake van een ‘internationale erfenis’ als je vermogen in het buitenland hebt, als één of meer van jouw erfgenamen in het buitenland wonen of als je van plan bent in het buitenland te gaan wonen.

Vanaf dit moment is een Nederlands testament geldig in alle Europese landen (met uitzondering van Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Ierland) en geldt het erfrecht van het land waar je woont op het moment van jouw overlijden. Je kunt wel afwijken van deze regel door een rechtskeuze in je testament op te nemen.

Actie ondernemen voor 17 augustus?

Met een rechtskeuze kun je tot 17 augustus a.s. vastleggen dat het erfrecht van toepassing is van het land waarvan je de nationaliteit hebt of het land waarin je woont op het moment dat je de rechtskeuze uitbrengt. Vanaf 17 augustus a.s. wordt deze keuze beperkt en kun je alleen nog kiezen voor het land van je nationaliteit.

Heb je geen Nederlandse nationaliteit, maar woon je in Nederland en wil je dat het Nederlandse recht van toepassing is op jouw erfenis, dan is het in 2 gevallen belangrijk om voor 17 augustus a.s. een afspraak met ons te maken om een testament te maken waarin je kiest voor het Nederlandse recht:

  1. Als je in de toekomst weer naar het buitenland wilt verhuizen en je wilt dat het Nederlandse recht van toepassing blijft op jouw erfenis. Vanaf 17 augustus a.s. is het namelijk niet meer mogelijk om, als je in het buitenland woonachtig bent en niet de Nederlandse nationaliteit hebt, voor het Nederlandse recht te kiezen.
  2. Je partner en jij verschillende nationaliteiten hebben en in de toekomst naar het buitenland gaan verhuizen.

Goed nieuws voor mensen met een tweede huis in het buitenland

Mensen met een tweede huis in het buitenland hoeven niet meer een apart testament te maken bij de buitenlandse notaris, zoals eerder vaak het geval was. Heb je al een apart (aanvullend) testament gemaakt bij de buitenlandse notaris voor jouw tweede huis, dan blijft dit testament geldig. Heb je een buitenlands testament? Wellicht is het handiger om alles in een Nederlands testament te regelen. Maak een afspraak en wij helpen je graag verder!

 

Bron: Netwerk Notarissen