Schenkingsvrijstelling eigen woning terug in 2017

3079
schenkingsvrijstelling-terug
Mr. Jacqueline Trouw, kandidaat-notaris (links) en Mr. Carla de Witte-Willemse, toegevoegd notaris (rechts) informeren je graag hoe je maximaal van deze vrijstelling kunt profiteren.

De grote schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is vanaf 1 januari 2017 weer van kracht! Het gaat om een bedrag van maximaal € 100.000,- belastingvrij. De regeling is bedoeld om kopers (en dus niet alléén starters) op de woningmarkt te helpen.

Andere vrijstellingen

De schenkbelasting kent een aantal vrijstellingen. In de eerste plaats is er de jaarlijkse algemene vrijstelling van € 2.122,- (2016), waarbij het niet uitmaakt van wie de schenking wordt ontvangen. Daarnaast geldt een jaarlijkse algemene vrijstelling voor ouders aan kinderen van € 5.304,- (2016). Ben je tussen de 18 en 40 jaar, dan mag je eenmalig € 25.449,- belastingvrij ontvangen van jouw ouders. Dit bedrag kun je besteden zoals je wilt. Jouw ouders mogen dit bedrag verhogen tot € 53.016,-, op voorwaarde dat je tenminste € 27.567,- gebruikt voor de financiering van een eigen woning of een studie die tenminste € 20.000,- per jaar kost.

Per 1 januari 2017 is de schenkingsvrijstelling voor eigen woning structureel verhoogd tot € 100.000,-: dat geldt niet alleen voor ouders die aan kinderen schenken. Ook grootouders, ooms, tantes en de buurman kunnen schenken binnen deze vrijstelling. Maar de ontvanger mag niet jonger dan 18 en ouder dan 40 jaar zijn. Wat blijft is dat het een eenmalige vrijstelling is. Je moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Jij (of je partner) bent tussen de 18 en 40 jaar
 • Je hebt in 2013 of 2014 geen gebruikgemaakt van deze vrijstelling
 • Je gebruikt het bedrag van de schenking voor:
  • aankoop, verbetering of onderhoud van jouw eigen woning
  • aflossing van jouw eigenwoningschuld
  • aflossing van een restschuld van jouw verkochte eigen woning
  • afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming

Stroomschema verhoogde vrijstelling 2017

Om te weten of je in aanmerking komt voor de verhoogde vrijstelling hebben wij een handig schema voor je gemaakt. Bekijk het stroomschema.

Heb je vragen?

Voor meer informatie in jouw specifieke geval, maak een afspraak met ons!