Partneralimentatie: wetsvoorstel flink gewijzigd

982
Partneralimentatie
⏰ Leestijd: 1 minuut

VVD, PvdA en D66 hebben een aantal wijzigingen aangebracht in hun initiatiefwetsvoorstel over partneralimentatie. In het oorspronkelijke voorstel konden partners afspreken om partneralimentatie uit te sluiten. Dit kon in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden worden vastgelegd. In het gewijzigde voorstel is dit zogeheten ‘nihilbeding’ uitgesloten.

Momenteel betalen ex-partners nog twaalf jaar partneralimentatie. Dat wordt in het wetsvoorstel ingekort naar de helft van het aantal jaren dat het huwelijk heeft geduurd, met een maximum van vijf jaar. Dit punt is gehandhaafd. Met het nieuwe voorstel komen de partijen tegemoet aan kritiek van de Raad van State.

Hofnorm

De behoefte van de alimentatiegerechtigde wordt in het gewijzigde voorstel bepaald aan de hand van de zogenoemde Hofnorm: de behoefte bedraagt 60% van het netto gezinsinkomen minus de kosten van de kinderen. Momenteel wordt de alimentatiebehoefte vastgesteld aan de hand van bonnetjes, afschriften en andere bewijzen van de uitgaven die de alimentatiegerechtigde had tijdens het huwelijk. Het gewijzigde wetsvoorstel wordt door de Tweede Kamer verder behandeld.

We houden je hiervan op de hoogte.

Bron: KNB